Valkoinen risti loistaa tummalla taustalla ja heijastuu alapuolella olevasta veden pinnasta
Ilkka Päiväsaari
Lukuaika 4min

Evankeliumin voima tänään

Evankeliumi on ilosanoma, hyvä uutinen Jeesuksesta, mutta mitä se pitää sisällään? Ensimmäisessä kirjeessään Korinttilaisille Paavali kertoo, mistä evankeliumissa on kysymys.

”1. Veljet, minä palautan mieliinne sen evankeliumin, jonka olen julistanut teille. Te olette ottaneet sen vastaan ja pidätte siitä kiinni, 2. ja sen avulla te myös pelastutte, jos säilytätte sen sellaisena kuin minä sen julistin; muuten olette turhaan tulleet uskoviksi. 3. Ennen muuta annoin teille tiedoksi tämän minkä itse olin saanut vastaanottaa: -Kristus kuoli meidän syntiemme vuoksi, niin kuin oli kirjoitettu, 4. hänet haudattiin, hänet herätettiin kuolleista kolmantena päivänä, niin kuin oli kirjoitettu, 5. ja hän ilmestyi Keefakselle ja sitten niille kahdelletoista. 6. Sen jälkeen hän ilmestyi samalla kertaa yli viidellesadalle veljelle, joista useimmat ovat yhä elossa, vaikka jotkut ovatkin jo nukkuneet pois.” (1.Kor.15:1-6)

Paavalin mukaan evankeliumin sisältö on tämä: Jeesus kuoli meidän syntiemme sovitukseksi (3. jae), hän nousi ylös kuolleista (4. jae) ja, että Jeesus elää (jakeet 5-6). Tämä on evankeliumi ja Paavali sanoo, että se on Jumalan voima.

”Minä en häpeä evankeliumia, sillä se on Jumalan voima ja se tuo pelastuksen kaikille, jotka sen uskovat…” (Room.1:16)

Tässä kerrotaan evankeliumista muutakin. Evankeliumi on muuttumaton (2. jae). Se voidaan ottaa vastaan tai se voidaan torjua (1. jae). Se perustuu Vanhan testamentin kirjoituksiin ja on lukuisien profetioiden täyttymys (jakeet 3-4). Uskomalla tämän sanoman ihminen pelastuu ikuiseen elämään Jumalan yhteydessä (2. jae).

Paavali tunnettiin ennen kääntymistään siitä, että hän vihasi kristittyjä. Raamatussa kerrotaan, että hän ”uhkui vihaa ja murhanhimoa” (Apt.9:1) Jeesuksen seuraajia kohtaan.

Damaskoksen tiellä Paavali kohtasi ylösnousseen Jeesuksen. Tuon kohtaamisen jälkeen Paavali käytti loppuelämänsä rakentaen ja rakastaen sitä seurakuntaa, jota oli ennen vainonnut. Hänestä tuli mies, joka kertoi Jeesuksesta kaikkialla missä liikkui. Mitä tuossa kohtaamisessa Paavalille tapahtui? Hänen sydämensä muuttui. Toteutui se, mistä Hesekiel kirjoitti: ”Minä annan heille uuden sydämen ja heidän sisimpäänsä uuden hengen, minä otan heidän rinnastaan kivisydämen pois ja annan tilalle elävän sydämen.( (Hes.11:19)

Evankeliumin vastaanottaminen muutti Paavalin elämän ja sisimmän täysin. Hänellä oli omakohtainen kokemus siitä, että evankeliumi on Jumalan voima.

”Jumalan sana ei ole kahleissa” (2.Tim.2:9)

Myöhemmin Paavali joutui vankilaan. Tosiasiallisesti vankilaan ei teljetty Paavalia, vaan ilosanoma Jeesuksesta, ettei se leviäisi. Tuolta vankilasta käsin Paavali lähetti kirjeitä seurakunnille ja ystävilleen. Paavali ei tiennyt sitä, että nuokin vankilassa kirjoitetut kirjeet ovat nyt maailman levinneimpiä, käännetyimpiä ja luetuimpia kirjoja koko maailmassa. Yksi aikamme ladatuimmista mobiilisovelluksista pitää nuo kirjeet sisällään. Paavalin vankeusajan kirjeet ovat johdattaneet miljoonia ihmisiä Jeesuksen henkilökohtaiseen tuntemiseen. Näin käy, kun evankeliumi vangitaan. Vankilasta käsin se lähti leviämään noiden kirjeiden kautta uskomattomalla voimalla ja tavalla, jota ei ole koskaan nähty. Ne kirjeet julistavat evankeliumia Jeesuksesta yhä kolmannella vuosituhannella kaikkialla maailmassa!

Evankeliumi on Jumalan voima tänään. Siihen turvaamalla ihminen saa pyhän Jumalan edessä omat syntinsä anteeksi ja ikuisen elämän Jumalan yhteydessä.


Artikkeli on julkaistu aiemmin Uusi Tie -lehdessä (1/2021).

......