Pelastusrengas kellumassa vedessä
Ilkka Päiväsaari
Lukuaika 3min

Mistä saan avun?

Moni rukoilee viimeistään silloin, kun tilanne omassa tai rakkaan läheisen elämässä alkaa näyttäytyä toivottomalta. Yllättävän monen ihmisen kertomuksessa omasta uskoontulosta toistuu rukous, joka on lausuttu elämän vaikeuksien keskellä: ”Jumala, jos olet olemassa niin…”

Raamatussa on psalminkirjoittaja sanoittanut: ”Minä kohotan katseeni vuoria kohti. Mistä saisin avun? Minä saan avun Herralta, joka on luonut taivaan ja maan.” (Psalmi 121:1-2)

Hän kertoo, että saa avun Herralta, ja kertoo samalla kuka hänen Herransa on. Hänen Herransa on Jumala, joka on luonut taivaan ja maan.

Tämä psalmin alku ei ole ainoastaan kaunis jae, joka liitetään rohkaiseviksi sanoiksi esim. korttiin. Tämä on todellisen ihmisen todellinen kokemus ja todistus: ”Minä saan avun Herralta, joka on luonut taivaan ja maan.”

Kuka sinun Herrasi on? Monelle se Herra voi olla omaisuus, toisille se voi olla vaikkapa oma perhe, osalle työ jne. Auttavatko nämä silloin, kun hätä on suurin? Psalmin ja sen kirjoittajan tarkoitus on rohkaista meitäkin. Mistä saisit avun? Sinäkin saat avun Herralta, joka on luonut taivaan ja maan.

Kuka sinun Herrasi on? Silloin kun hätä on suurin, Herrasi on se, johon laitat toivosi. Psalmi 50 toteaa Jumalasta: ”Huuda minua avuksi hädän päivänä! Minä pelastan sinut, ja sinä kunnioitat minua.”

Nuorena kuulin kerrottavan tarinan miehestä, joka oli elämässään ajautunut umpikujaan. En tiedä, mistä kertomus on peräisin. Hän otti kirjaimellisesti tuon psalmin kehoituksen: ”Huuda minua avuksi hädän päivänä.” Hän meni korpimetsän keskelle ja huusi huutamalla asioitaan Jumalalle ja purki tuskaansa. Asiat alkoivat tuon jälkeen muuttua ja elämän umpisolmut avautua. Hän sai ihmeellisen avun Herraltaan!

Raamatussa seurakuntaa kehoitetaan kantamaan toinen toistemme kuormia. Kuinka voisimme kantaa niitä, jos kukaan ei kerro huolistaan ja murheistaan? Jaetaan elämässämme ilojen lisäksi myös suruja, suostutaan autettavan paikalle ja auttajan paikalle silloin, kun sen aika on.

Psalmi 130 kertoo: ”Minä odotan sinua, Herra, odotan sinua koko sielustani ja panen toivoni sinun sanaasi.”

Saamme avun, mutta siihen sisältyy myös odotus. Rohkaisen sinua kohdistamaan odotuksen Jumalaan, koska Häneltä tulee elämäämme apu ajallaan ja tavallaan ja myös silloin, kun kuolemme. ”Minä kohotan katseeni vuoria kohti. Mistä saisin avun? Minä saan avun Herralta, joka on luonut taivaan ja maan.”

......